A gazdasági társaságok működése során előfordulhat olyan helyzet, hogy valamelyik tag társaságban maradása a cég céljainak elérését jelentős mértékben veszélyezteti. Ilyenkor a társaság a tag kizárására irányuló keresetet indíthat.

Ennek a pernek a főbb eljárási szabályai a következők:

Mi adhat okot kizárásra? Ha pl. a tag megsérti a cég üzleti titkait vagy bűncselekményt követ el vele szemben. Kisebb kötelezettségszegés esetén azonban nincs helye kizárásnak (pl. nem jön el egyszer a taggyűlésre).

Nincs helye kizárásnak: Kétszemélyes társaság és nyilvánosan működő részvénytársaság (nyrt.) esetén. Valamint ha a tag a cég legfőbb szervének ülésén a leadható szavazatok háromnegyedével rendelkezik.

Mi a perindítás előfeltétele? A cég összes tagjának háromnegyedes szótöbbséggel hozott, kizárás okát megjelölő határozata. Ebben a kérdésben az érintett nem szavazhat. A keresetindítási határidő e határozat meghozatalát követő 15 nap.

Az érintett tagsági jogainak... a cikk itt még nem ér véget. Szeretnél még ilyen cikkeket olvasni? Nem szabad lemaradni semmiről. Legyél tagunk és olvasd el végig ezt a cikket is egy gyors regisztráció után! Regisztrálj Te is INGYEN vagy próbálj ki egy prémium csomagot 30 napig díjmentesen!
[powr-form-builder id=8e6edc86_1511949007]
[powr-plan-comparison id=e0ae2e14_1512316332]
Olvasd el: mit nyújt Neked pontosan a Partnerer?

Írta: @ugyvedpartnererhivatalos

Hozzászólások