Tagunk kérdezte az alábbi kérdést @adotanacsadopartnererhivatalos tanácsadónktól.

A kérdés és a választ elétek tárjuk, hogy tanulhassatok belőle. Természetesen a kérdező nevét adatait és pontos kérdését nem ismertetve.

Láthatjátok azt is, hogy milyen módon dolgozik Péter tanácsadónk.

A kérdés feltevése után 2 órával tagunkkal  már fel is vettük a kapcsolatot. A végleges választ tagunk delután 15 órakor tette fel és másnap reggel 9 órára mindent tisztáztunk.
Minden kézzel fogható és alkalmazható választ 16 órán belül megkapott.

 

A kérdés:

Üdvözlet!

Katásként leginkább külföldre dolgozom, kb 2/3 CANADA 1/3 EU arányban. Terméket tervezek és állítok elő és egy online kanadai piactéren árulom. Itt valahol azt olvastam nálatok, hogy a külföldről származó bevétel nem számít bele a 8M-s alanyi mentes határba. Pontosan hogy is van ez? És ha tudtok küldjetek már erről valami hivatkozást.

 

1. Válasz – pontosítás: Lestyán Péter a Partnerer.com hivatalos adótanácsadója:

Tisztelt xy tagunk!

Lestyán Péter vagyok, a Partnerer.com hivatalos adótanácsadója. Célom, hogy a kérdésedet a legközérthetőbben és tömörebben válaszoljam meg.

A kérdésed érthető számomra, viszont további információkra lenne szükségem a körülményekkel kapcsolatosan. Kérlek részletezd, hogy:
– a vállalkozásod egy közösségi adószámmal rendelkező alanyi mentes egyéni vállalkozás?
– külföldre termékértékesítést vagy szolgáltatásnyújtást számlázol, vagy egyszerre mindkettőt?
– a külföldi ügyfeleid magánszemélyek vagy vállalkozások, esetleg mindkettő?

2. Pontosítás tagunk részéről:

Kedves Péter,

Köszönöm a gyors választ!
– A vállalkozás alanyi mentes és rendelkezik közösségi adószámmal, viszont ebben a kanadai boltban azt nem adtam meg, mert az Eu-s ügyfeleiknek egy britt egységük számláz, és így én ott fizetem a szolgáltatásuk áfáját, tehát azt rögtön levonják.
– terméket értékesítek, amit én tervezek és készítek.
– az ügyfelek magánszemélyek

Válaszodat előre is köszönöm!
Üdvözlettel

3.Válasz –  Lestyán Péter a Partnerer.com hivatalos adótanácsadója:

Tisztelt xy tagunk!

AZ ÁFA tv. 187§-196§ bekezdése foglalkozik az alanyi mentes adózókkal, de közérthetően egy NAV-os füzetben részletes információ található a szabályokról:
https://www.nav.gov.hu//data/cms432554/17._Kulonleges_adozoi_kor_20170123.pdf

A törvény 188§ (3) bekezdése sorolja fel, hogy melyik gazdasági eseményeknél nem járhat el az alanyi mentes adózó alanyi mentesként, azaz mely értékesítések nem számítanak bele a 8 millió Forintos korlátba. Itt nem szerepel a közösségen belüli és kívüli termékexport, tehát ezen értékesítések beleszámítanak a 8 millió Forintos korlátba.

A TE esetedben az alábbi helyzet áll elő:
Alanyi mentesként minden termékértékesítésed árbevétele beleszámít a 8 millió Forintos korlátba, legyen az belföldi, EU-s vagy harmadik országon belüli. A számládon is az alanyi mentességre kell hivatkoznod.

Amit olvashattál szerintem a külföldi szolgáltatásnyújtásokra vonatkozhat, ott bizonyos esetekben nem lehet alanyi adómentesként eljárni.

A kérdés megválaszolásához 1 munkaóra kellett. Megválaszoltam mindent a kérdéssel kapcsolatban? Ha igen lezárhatom a választ?

Üdvözlettel,

Lestyán Péter

4. Idő közben felmerült kérdések feltevése, hozzáadott kérdések tagunktól:

Kedves Péter,

Köszi az egész megnyugtató választ! 🙂 Még néhány kérdés a válaszod kapcsán felmerült bennem.

1.Tehát ha túllépem a határt, akkor áfa mentesen számlázhatok, ha a partnerem adóalany? Ez az EU-s és harmadik országon belüli eladásokra is vonatkozik? Tehát ezek után itt nem jelentkezik semmilyen áfa fizetési kötelezettségem? Tehát Katásként a 8 és 12M közti részt nem érinti semmilyen változás azon kívül, hogy ekkor mást kell írnom a számlára, nem azt hogy “alanyi adómentes katás” ?
2. Mit kell akkor a számlán szerepeltetni, illetve kell e szerepeltetni a Kisadózó szöveget?
3. Mivel tudom hitelesen igazolni, hogy az áru elhagyta az országot? Fuvarlevelekkel?

Köszönettel,

5. Lestyán Péter a Partnerer.com hivatalos adótanácsadója:

Tisztelt xy tagunk!

A kérdéseidre a válasz:
1. Igen, mind az EU-s, mind a harmadik országbeli export adómentes, ha a termék igazoltan elhagyja az országot, ezt eredeti dokumentumokkal kell igazolni egy esetleges ellenőrzés esetén. Abban az esetben természetesen, ha akinek értékesítesz az adóalany.
A számlára az ÁFA törvény az értékesítésre vonatkozó ÁFA mentességre hivatkozó bekezdését kell ráírni a számlára (89§ szerinti EU-s termékértékesítés, 98§ szerinti harmadik ország export)
2. a KATA alanyiság független az ÁFA jogállástól, ezt minden esetben szerepeltetni kell a számlán, még a 8 M Ft túllépése esetén is.
3. Igen fuvarlevél, csomagjegyzék, az ügyfél visszaigazolásával hogy megkapta a terméket. Ezeknek fontos jelentősége van adómentes értékesítések esetén, ha már nem vagy alanyi mentes.

Tanácsos a túllépés esetén eseti vagy állandó jelleggel könyvelő vagy adótanácsadó/adószakértő igénybe vétele a számlázáshoz és az adóbevallások/adatszolgáltatások elkészítésére, mert ott már adókockázat keletkezik a KATA-s vállalkozónak az ÁFA miatt.

Remélem így már nem maradt kérdésed. Lezárhatom a kérdést?

Péter

6. Lezárás:

Köszönöm Péter, lezárhatod!

Üdv

Lestyán Péter a Partnerer.com hivatalos adótanácsadója:

Rendben, örülök hogy a segítségedre lehettem.

Még így is belefértél az 1 munkaórába. Keress nyugodtan máskor is!

Üdvözlettel,

Lestyán Péter

Kérdésed van a Te vállalkozásodat illetően? Segítünk. Tedd fel Te is a kérdésedet ITT!

@adotanacsadopartnererhivatalos

Korábbi cikkeink:

[catlist name=”adoinformaciok”]

Hozzászólások